Nieuws - Verruiming van de Noodverordening Covid-19

30 april 2020

 

Verruiming van de Noodverordening

 

Na veelvuldig overleg tussen de Sport- en Beweegkoepel en de gemeente voor- en ook zeker na het verschijnen van de noodverordening hebben wij de gemeente kunnen overtuigen om de noodverordening te verruimen t.a.v. de Sportprofessionals en ook de Binnensportverenigingen.

De aangepaste tekst luidt:

 

Jeugdigen tot en met 18 jaar mogen sporten op basis van een door de gemeente goedgekeurd plan van een sportvereniging of sportprofessional op een door de gemeente aangewezen en goedgekeurde buitenlocatie.

 

Dit betekend dat nu ook Sportprofessionals weer buiten les mogen geven. En dat binnensportverenigingen ook buiten mogen lesgeven.

In alle gevallen dient er wel een door de gemeente goedgekeurd plan te zijn.

 

 

 

Plan van aanpak

 

De gemeente wil voordat zij toestemming geeft om weer te beginnen eerst een plan van aanpak waarin onderstaande punten in opgenomen zijn.

Als voorbeeld hebben wij twee draaiboeken als bijlage bijgevoegd.

 

---------------------------------------

 

Richting de sportverenigingen de vraag om alsjeblieft bij onderstaande richtlijnen aan te geven wat hun plan hiervoor is (hoe gaan ze ervoor zorgen aan deze richtlijnen te voldoen?):

 

Het is toegestaan voor jeugdigen tot en met 18 jaar om op onderstaande wijze te sporten:

  • Sportverenigingen mogen alleen uitvoering geven aan sportactiviteiten voor jeugdigen tot en met 18 jaar waar van vooraf via een plan toestemming is gevraagd aan de gemeente; Het is dus van belang dit plan z.s.m. kenbaar te maken en toestemming af te wachten voordat de activiteiten hervat worden.
  • Begeleidersvan sportende jeugdigen tot en met 18 jaar dienen ten aller tijde herkenbaar te zijn door het dragen van hesjes of andersoortig herkenbare kleding;
  • De sportvereniging zorgt ervoor dat op de buitensportaccommodaties toiletten tijdens het sporten toegankelijk zijn. Voor het gebruik van deze toiletvoorziening stelt de sportvereniging regels op voor begeleiding en schoonmaak;
  • Het is alleen toegestaan voor begeleiders om aanwezig te zijn bij het sporten. Toeschouwers zijn verboden;
  • Kinderen tot en met 12 jaar mogen zonder 1,5m afstand sporten op de buitensportaccommodaties. Begeleiders moeten op 1,5 meter afstand van de kinderen blijven;
  • Kinderen vanaf 13 jaar mogen uitsluitend op 1,5 afstand van elkaar sporten op de buitensportaccommodatie. Begeleiders moeten op 1,5 meter afstand van de kinderen blijven;
  • Sportverenigingen zullen een haal- en brengreglementkenbaar moeten maken voor de sportende kinderen en hun verzorgers waarbij de RIVM-maatregelen in acht worden genomen;
  • Sportverenigingen dienen de sportactiviteiten ook toegankelijk te maken voor niet-ledenin de leeftijdscategorie tot en met 18 jaar.

 

Aanvullend de vragen: 

  • Welke activiteit(en) pakt u precies op? En op welke dagen + tijden (om en nabij)?
  • Stelt u uw activiteiten/terreinen ook open voor andere sportverenigingen?
  • Is de hulp van een buurtsportcoach en/of jongerenwerkers gewenst en zo ja waarmee kunt u hulp gebruiken?

 

Deze antwoorden dienen dan als plan, waarover wij als gemeente toestemming kunnen geven.

 

 

---------------------------------------

 

 

Extra eisen van de gemeente

 

Gebruik maken van binnensportmaterialen

  • Het is helaas niet toegestaan om gebruik te maken van de volgende binnensportmaterialen ten behoeve van de buitensport: matten, balken, banken, kasten, bokken en dergelijke materialen.
  • Wel toegestaan is het om de volgende materialen van binnen buiten in te zetten: ballen, pionnen, hoepels, springtouwen en dergelijke.
  • Vooralsnog is de regel dat er tot 20 mei geen toegang is tot de binnensportaccommodaties. Met elkaar kunnen we afspraken maken over hoe en welke begeleiders toch toegang kunnen krijgen om de binnen geplaatste sportmaterialen op te halen en weer terug te brengen. Andere personen dan de aangewezenen mogen de binnensportaccommodaties niet betreden.
  • Voor vragen over het betreden van de binnensportaccommodaties of gebruik van materiaal kan er contact opgenomen worden met Jan Vermeer: 06-51501893.

 

Schoonmaak en gebruik toiletten sporthallen

Betrekking op de sporthallen waar buitensport mogelijk is (De Eng in Dodewaard en De Leede in Kesteren). Beperkende factor hierin is dat het vooralsnog niet is toegestaan (RIVM) om gebruik te maken van algemene toiletvoorzieningen in openbare gebouwen. Voor de genoemde sporthallen gaat het dan om de toiletvoorzieningen in kleedkamers. Wij zien hiervoor de volgende oplossingen:

  • Voor De Leede zou ‘onder begeleiding’ gebruik gemaakt kunnen worden van de toiletvoorziening achter de kantine. Voor korfbalvereniging Kesteren zijn de heren W. Budding en P. van Hattum de coördinatoren/toezichthouders met betrekking tot de buitensportactiviteiten en toegang tot de toiletvoorziening.
  • Voor De Eng kan onder begeleiding gebruik gemaakt worden van de toiletvoorziening in de kantine van v.v. Dodewaard (als het goed is, is dit toegezegd door Gerrit Tijssen).
  • Voor het schoonmaken van de toiletten blijven de bestaande afspraken intact dat korfbalvereniging Kesteren in sporthal De Leede zorgdraagt en v.v. Dodewaard voor haar eigen toiletvoorzieningen.

 

 

 

Voor vragen kunt u ons altijd bereiken!

En ook kunnen de Verenigingsondersteuners helpen met raad en daad; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.