Waterproject ‘Gezonde Jeugd Gezonde Toekomst Neder-Betuwe’

31 oktober 2020

 

Sinds 11 december 2018 is gemeente Neder-Betuwe officieel een JOGG-gemeente. JOGG staat voor ‘Jongeren Op Gezond Gewicht’. De aanpak is van en voor iedereen: de hele buurt, scholen, bedrijven, sportverenigingen, het lokale bestuur, kinderen én hun ouders helpen mee aan een gezonde jeugd. Kortom, samen zorgen voor een gezondere omgeving, waarin de gezonde keuze een makkelijk te maken keuze is. De gemeente Neder-Betuwe vervult hierin een spilfunctie en Joris Maier is de regisseur.

Eén van de grote problemen die wij willen aanpakken is overgewicht, wat een complex en groeiend probleem is, vooral in de Neder-Betuwe. We staan dan ook voor een grote uitdaging om onze jeugd gezond(er) op te laten groeien. Sportverenigingen hebben hierin een grote positieve impact! Maar om onze kinderen op gezond gewicht te krijgen lukt dat alleen door met diverse partijen samen te werken, want met alleen sporten lukt het niet.

Op dit moment is stimuleren van drinken van kraanwater één van de speerpunten binnen project ‘Gezonde Jeugd Gezonde Toekomst’. Afgelopen jaar hebben we in samenwerking met lokaal betrokken ondernemers duizenden hervulbare drinkwaterflessen onder Neder Betuwse kinderen verspreid. Hierdoor wordt vaker gekozen voor drinken van kraanwater, krijgen kinderen minder suiker binnen en is er een reductie van zwerf(afval) op- en rondom scholen.

We zouden graag een duurzame vervolgstap willen zetten in het ‘waterproject’ en de mogelijkheden bekijken om verschillende (openbare) watertappunten te realiseren in de gemeente Neder-Betuwe. Denk hierbij aan schoolpleinen, dorpspleinen, wandelpaden maar misschien ook wel bij sportverenigingen en sportparken.
Door een watertappunt kunnen uw leden gestimuleerd worden om meer water te drinken, wat ten goede komt aan hun gezondheid en sportprestaties! Daarnaast zet uw vereniging door waterdrinken te stimuleren een mooie stap richting een vitalere sportomgeving.


Heeft uw vereniging interesse in een watertappunt voor buiten?
Geef u dan op vóór vrijdag 13 november 2020 bij Joris Maier via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of d.m.v. 06-48072563.

 

(Ervan uitgaande dat aanschaf, aanleg en onderhoud bekostigd wordt via externe financiële middelen. Deze externe financiële middelen kunnen bestaan uit subsidies, sponsoring en giften en worden op basis van behoefte verder onderzocht.)

Inmiddels zijn er acht scholen die interesse hebben in een watertappunt. En ook lokale ondernemer ‘Dekker Groep’ gevestigd in IJzendoorn is voornemens om meerdere watertappunten te realiseren in herinrichtingsplannen van de uiterwaarden!